diumenge, 26 d’octubre del 2008

Entrevista al Punt 25/10/2008


El representant dels 16 encausats per haver cremat fotos dels reis espanyols que seran jutjats a l'Audiencia Nacional dimecres que ve explica la campanya que es du a terme en contra d'aquest judici i que inclou l'organització d'autocars per acompanyar-los a Madrid.


Biel de Montserrat: «És un procés judicial amb un fort caràcter polític»

Els encausats per haver cremat fotos dels reis espanyols se senten criminalitzats

-Què demanen amb aquestes protestes?
-«Les protestes són la manera d'anticipar el que després reclamarem en el judici, que és defensar el nostre dret a la llibertat d'expressió i demanar l'arxivament del cas. És interessant que amb aquest cas és posés en dubte la legitimitat tant dels tribunals espanyols com de les lleis espanyoles i l'Estat espanyol, pel seu caràcter antidemocràtic.»

-Quina és la seva opinió respecta al procés?
-«Considerem que ha estat un procés judicial amb un fort caràcter polític i que s'ha volgut criminalitzar amb l'opció política més enllà d'un delicte comú, és a dir, que a la pràctica s'estiguin processant persones a l'Estat espanyol per delictes polítics.»

-Què ha passat en els últims dies?
-«La setmana passada vam dur a terme la tancada de la UdG que va marcar l'última fase abans del judici. No fa gaires dies, 70 advocats dels Països Catalans van demanar, en un manifest, que deixés d'existir el delicte d'injúries a la corona, o el mateix Joan Barnils, representant el grup de periodistes, va escriure un comunicat per donar-nos suport.»

-S'ha mobilitzat Girona?
-«Girona es va mobilitzar en un primer moment com es va poder comprovar en les diferents concentracions que es van produir a partir del dia 13, però llavors la situació s'ha anat refredant i ha passat a un segon terme. No demanàvem res més; tenim suport.»

-Quina és la seva visió del que va passar?
-«No es tracta d'un cas aïllat sinó que repetidament s'està criminalitzant per diverses vies que la societat tingui prejudicis i s'estigmatitza els partits polítics més combatius, contraris al sistema. Era una acció simbòlica per mostrar el rebuig a la visita del rei d'Espanya a Girona. Una manera molt visual era cremant-ne la fotografia.»

-Per què creu que no haurien de ser jutjats?
-«En primer lloc, per la llibertat d'expressió, un dret que hauria de ser defensat en un estat que es diu democràtic. I de fons, es posa en dubte la legitimitat de l'Estat espanyol, perquè té seriosos dèficits democràtics a l'hora de reconèixer els drets i llibertats de les persones i dels pobles.»

JUDITH SALA