diumenge, 27 de maig del 2012

Qui s'amaga darrere de la Marató per la pobresa?

Avui molta gent de bona fe participarà en la Marató de la vergonya que TV3 ha muntat per rentar la cara als culpables de la crisi i les retallades. No és cap novetat, de fet. Aquest tipus d'estratègies s'han portat a terme tota la vida, fet que mostra clarament la connivència entre els diferents poders del sistema. Una connivència que aquesta vegada va buscar fins i tot la col·laboració d'aquells que s'oposen a aquest tipus de circs mediàtics com són la gent del Seminari d'economia crítica Taifa. Amb el bon criteri que els identifica, però, s'hi van negar. De fet, són la gent de Taifa com Josep Manuel Busqueta, els que han treballat de valent per mostrar-nos amb les seues reflexions que s'amaga darrere d'esdeveniments com "La Marató per la pobresa". La meua intenció, però, és que analitzem qui són els padrins d'aquesta inicitiva, fet que ens ajudarà a entendre millor que o qui hi ha al darrere i que pretén: 





- Generalitat de Catalunya i CiU: Des que CiU va arribar al poder la primera vegada a principis dels anys vuitanta, ha estat un partit que ha jugat a confondre el país amb el partit. Actualment, des del govern de la Generalitat, CiU es dedica a enganyar el seu poble amb la farsa del "pacte fiscal" que ells mateixos saben que no aconseguiran mentre aplica retallades salvatges en educació i sanitat. Retallades, val a dir, que beneficien a part del govern i amics i militants de CiU que aprofitaran per quedar-se amb les privatitzacions corresponents.

                                    

- La Caixa: entitat bancària que hipoteca la vida de la gran majoria de catalans i catalanes. La Caixa és el principal banc català, acumula ganàncies multimilionàries cada any des que va esclatar la crisi. La Caixa, a més, aplica desnonaments a persones que no poden pagar la hipoteca, deixant-les sense vivenda i en el carrer. El darrer negoci mafiós que ha fet La Caixa ha estat la venda de les anomenades "participacions preferents" amb les quals ha estafat milers de ciutadans que a hores d'ara, un cop enganyades,no poden fer servir els seus diners. No hem d'oblidar tampoc que La Caixa és propietària, copropietària o té un important nombre d'accions en moltes de les empreses multinacionals que actualment practiquen el neocolonialisme als països del sud, a més de controlar sectors estratègics de l'economia que haurien de ser nacionalitzats, enriquint-se així a costa de tota la ciutadania.



- Abertis: entitat encarregada d'enriquir-se a costa de cobrar peatges a les autopistes catalanes. Abertis ja té amortitzades totes les autopistes construïdes i tot i així continua expoliant les butxaques dels catalans. 



- Movistar: empresa multinacional que té el seu origen en Telefònica, l'antiga empresa estatal de telecomunicacions. Telefònica va ser privatitzada durant el govern d'Aznar i des de llavors les seues ganàncies, que són anualment multimilionàries, només serveixen per a enriquir els pocs propietaris que van comprar l'empresa. A més és una de les principals peces del neocolonialisme espanyol per Sudamèrica i s'ha convertit en la principal empresa de telecomunicacions d'aquest territori, impedint així que empreses pròpies dels països sudamericans puguen desenvolupar-se. 



- El Corte Inglés: empresa multinacional espanyola coneguda tristament per ser la que menys drets laborals atorga als seus treballadors. Aquesta empresa manté un control ideològic ferm sobre els seus empleats, no permet exercir el dret a estar sindicat en un sindicat de classe sinó que l'empresa té el seu sindicat al qual s'han d'afiliar els treballadors en cas de voler estar sindicats. També és coneguda perquè la seua marca de roba Cortefiel treballa en països del Tercer Món i en més d'una vegada ha estat denunciada per utilitzar mà d'obra infantil.


- Gas natural: El capital d'aquesta empresa energètica també està en mans majoritàriament de la Caixa. Junt a Repsol, és la principal empresa multinacional de l'energia encarregada d'explotar els recursos naturals dels països sudamericans.


- PWC: És una consultoria i financera anglesa de les més importants del món. Els darrers anys ha estat coneguda per falsejar dades respecte als protocols de Kioto per justificar la innacció de la gran majoria dels governs capitalistes en la lluita contra el canvi climàtic. 



- Danone: La inofensiva marca de iogurts s'ha dedicat els darrers anys a acomiadar milers dels seus treballadors i a tancar diverses fàbriques situades a Europa. Amb quina intenció? Amb la de traslladar-se a països del Tercer Món per a abaratir costos.

I podríem seguir amb els altres col·laboradors. Em sembla, però, que amb aquesta mostra ja ens queda clar que hi ha al darrere de la "Marató per la pobresa", que no "contra la pobresa". La pobresa només s'eradica d'una manera: lluitant per construir un altre model econòmic, polític i social. La resta no deixa de ser la típica caritat de les societats de classes. Amb mi, però, que no hi compten.


6 comentaris:

marc ha dit...

Després de veure que no saps ni escriure "meva" correctament considero que no paga la pena llegir la resta del que escrius. És molt trista aquesta campanya contra la Marató de la Pobresa.

Tot aquest discurs polític ves i fes-li a un pobre. Explica-li que no faràs cap donatiu, segur que ho entendrà i seguirà passant gana encantat de la vida. És més, potser et donarà les gràcies i tot.

bernat ha dit...

Marc, si coneixessis una mica el teu país, sabries que al País Valencià, d'on és originari l'autor, es fa servir "meua".
Tot i així, argumentar en contra d'un text fent servir aquest argument és prou lementable.

Sobre la Marató, la campanya no és en contra d'ajudar als pobres (que ara mateix som la majoria). La campanya és contra el cinisme d'aquells que no dubten en tallar el gas, l'ectricitats o desnonar als qui no tenen recursos i després en fan creure que els importen.

No tinguis cap dubte que en Toni, igual que jo donarà menjar a qui ho necessiti sempre que pugui, però deixant clar qui son els culpables de la situació i que l'única sortida real per acabar amb la pobresa és combatres aquestes empreses i les altres que la provoquen.

Toni.Rico ha dit...

Marc, després de veure que no saps ni quina és la normativa de la llengua catalana al País Valencià d'on sóc originari, no cal que et continue dient res.

Gràcies per mostrar la teua, sí amb "u" i no amb "v", ignorància extrema per a desacreditar-te tu solet.

Atentament,

Toni Rico, aquell que escriu en valencià, el català que parlem a Novelda.

Nuri ha dit...

I és que Marc, jo que no sóc originària del País Valencià, com el company Toni, també dic meua i teua de vegades, perquè, ben al contrari que els "amics" del PP, jo sí que crec que tant és el català del Principat com el del País Valencià o el de ses Illes.

I això que dius del discurs polític, jo, tot i que inicialment sí que vaig fer una petita aportació a la marató de la hipocresia (perquè el meu instint així m'ho va dictar, i és amb això amb el que juguen, amb els nostres instints i els nostres sentiments), estic totalment d'acord amb en Toni, la campanya és contra els lladres que fan més pobres els pobres per fer-se més rics ells que ja ho són.

I això, ignorant amic Marc, qualsevol pobre ho entendria.

Nuri ha dit...

A part, Marc, penso que un dels enemics del català és aquell que creu que la seua és aa única manera correcta de parlar-lo.

Quan si tinguessis dos dits de front, sabries de la riquesa de la nostra llengua i que la teua (sí, sí, insisteixo, teua) manera de parlar no és ni la única, ni la pura, ni la correcta. I aquesta manera d'interpretar la llengua és la manera de dividir-la i minoritzar-la. Perquè d'atacs a la llengua, n'hi ha des de moltes bandes, des dels que no volen que es parli, fins als que creuen que només hi ha una manera de parlar-la.

VISCA LA DIVERSITAT I LA UNITAT DE LA LLENGUA!
Aquesta és la meua humil opinió.

Anònim ha dit...

Soc català i de dretes i aixo no vol dir que no estigui completament d'acord en el que aquí s'ha escrit.
Tinc una curiositat, m'agradaria saber els números "reals" de tot el que s'amaga al redera de la marató, es a dir, n'estic segur que algú en surt beneficiat econòmicament si cada any monten aquest "circ mediàtic" es per treure'n algun profit. "Piensa mal y acertarás"