dilluns, 31 d’octubre del 2011

Barraques de Girona: alcohol, menors i doble moral



Aquestes fires, altra volta, s'està posant sobre la taula constanment el presumpte alcoholisme de la joventut gironina i, en concret, la venda d'alcohol a menors a les barraques. Vivim en una societat que constantment no admet responsabilitats i que busca un tercer a qui passar-li el problema, la culpabilitat d'una actitud pròpia inadequada. És més fàcil dir que la culpa és d'un altre que qüestionar-se si allò que un ha fet està bé o malament i quin és el seu grau de responsabilitat quan va decidir fer-ho. Amb el tema de la suposada venda d'alcohol a menors en les barraques de Girona està passant exactament això amb un rerefons estrany que només serveix per a qüestionar un model de festa que, al cap i a la fi, suposa un problema per al govern municipal: se'ls escapa de les mans.

L'alcohol sempre ha estat present al llarg de la nostra història en les celebracions i festes. Això és evident i no cal ser un expert en enologia per afirmar-ho. I el consum indiscriminat de l'alcohol també ha estat sempre un problema, no només pel que fa als menors d'edat, sinó de manera general en tant en quant estem parlant d'una droga que crea addicció. Però qui és el culpable d'una borratxera? Qui decideix prendre més alcohol del que el seu cos pot admetre o qui subministra aquest alcohol? Si prenem el discurs de l'stablishment gironí com a bo ens faran arribar a la conclusió que el culpable de l'alcoholisme entre el jovent de la ciutat són les barraques. Si fem una anàlisi minimament rigorosa i seriosa del tema veurem com en aquest tema les barraques no hi pinten res, ans al contrari, s'estan convertint en l'autèntica víctima d'uns polítics que per guanyar quatre vots amb un discurs populista i fàcil tenen com a missió eliminar un espai social i festiu que se'ls escapa de les mans.

Els mateixos joves que són acusats de borratxos en època de barraques també prenen alcohol la resta de l'any en bars, discoteques o locals on, teòricament, haurien de tenir l'entrada prohibida. I que fan els polítics per a evitar-ho? Res. Aquests locals que fomenten un oci individualista, mediocre i, permeteu-me dir-ho, cutre en molts aspectes, són útils per al sistema perquè o bé els seus propietaris mantenen relacions cordials amb els polítics de torn o bé, com que paguen els seus impostos religiosament, no suposen cap molèstia. Doble moral i hipocresia portada a l'extrem va ser el comunicat que alguns propietaris de bars i discoteques gironines van llançar l'any passat en la direcció que les barraques suposaven una competència deslleial per als seus negocis. Estaria bé saber el carnet polític de més d'un d'aquests empresaris de l'oci nocturn. Si més no, seria interessant.

Per altra banda, la criminalització de les barraques ens està portant als que participem d'alguna d'aquestes a cometre una irregularitat molt gran: identificar ciutadans lliures per a poder-los vendre alcohol. Cap persona que no sigui un policia té dret a identificar un altre demanant la seua documentació i actualment els polítics i els Mossos d'Esquadra ens estan obligant a fer-ho. I estem arribant a l'absurd d'identificar persones majors d'edat simplement perquè ens poden semblar més joves del que en realitat són. Però no només nosaltres: la cacera de bruixes que els Mossos estan duent a terme enguany els va portar a identificar a la barraca de Maulets un major d'edat que s'acabava de demanar un "cubata" en aquesta amb la intenció d'agafar infraganti a la barraca dels joves independentistes gironins incomplint la llei. Esquizofrènic, paranoic i patètic. No tenen altra feina els Mossos a fer que perseguir gent que està de festa, ciutadans lliures que trien com divertir-se, sense molestar ningú i sempre dins dels límits de la legalitat? Sembla ser que no.

En definitiva, quan acaben aquestes fires tornarem a tenir sobre la taula el debat del model de barraques, del que es fa al recinte de la Copa, entre d'altres. No ens despistem de l'autèntic debat de fons. L'alcoholisme juvenil aquí no hi pinta res i, en tot cas, aquest no és un debat que incumbeix a les barraques i les associacions de la ciutat que suen la gota grossa per tirar endavant l'associacionisme gironí. Aquest debat és familiar, de pares i fills i de com estem educant el jovent. El debat real serà com controlar les barraques i un espai que a hores d'ara representa un àmbit de llibertat i col·laboració. Estiguem atents i que no ens despisten.

1 comentari:

Otger A. ha dit...

Bona reflexió que cal afegir-hi el paper de la indústria de l'alcohol i la publicitat que aquesta genera per "seduir" al públic més jove insinuant-li que alcohol = ser més guapo, tenir bons cotxes, lligar més, etc etc.
També s'ha de tenir en compte que actualment educar per la responsabilitat d'un mateix i la bona gestió del consum de substàncies (sigui alcohol, cannabis o d'altres) és una tasca a contracorrent i dificil de gestionar no tan sols a dins les llars sinó també a dins les aules. Per tant, famílies i escola tampoc tenen un paper fàcil.

Salut!!