dissabte, 24 de gener del 2009

Repensar Novelda

Ja fa temps que em ronda pel cap la idea que Novelda necessita un replantejament total o parcial. Tinc la sensació que de mica en mica, el nostre poble ha anat perdent la potencialitat que tenia fa un temps. És com si el pas dels anys ens hagueren passat factura i no haguérem sabut adaptar-nos als nous temps. Sempre he sentit dir que “en Novelda, el més tonto fa rellotges”. Doncs bé, crec que ha arribat el moment de demostrar-ho. En la història, les crisis sempre han estat moments especialment creatius, etapes en què la gent ha hagut de pensar i repensar els vells conceptes i projectar-los cap al futur. Aquesta és, des del meu punt de vista, la tasca més important que té el nostre poble a fer, vilatans i governants, per als pròxims anys.



Quan viatges per altres pobles i ciutats del país observes com s’intenta en tots ells potenciar una mena d’eix comercial local que done vida al seu centre urbà històric. Aquesta és una de les principals mancances que hui dia té Novelda. El nostre poble ho té fàcil perquè el carrer comercial per excel·lència ja el tenim: el carrer Sant Roc. El problema és que aquest és obert al tràfic de cotxes i no peatonal. Possiblement, reconvertint el carrer Sant Roc en una mena de rambla o passeig per on els ciutadans pogueren caminar sense el perill de ser atropellats, el comerç local establert en aquesta zona i els carrers paral·lels guanyarien molt, així com també es guanyaria en vitalitat. D’igual manera, crec que guanyaríem molt com a poble si férem el que ja han fet moltes altres ciutats: potenciar el seu barri vell. La xarxa de carrers de la Novelda històrica, amb les seues replacetes i carrerons, és realment bonica. Si de mica en mica es féra el mateix que fa uns anys es va fer al carrer Major, lloc que deixa meravellats als nostres visitants, aconseguiríem tenir un barri vell digne de les millors rutes turístiques.



Un comerç local fort i viu és una peça clau per a potenciar el nostre poble i convertir-lo en un atractiu tant per a forasters com per a natius. Ara bé, si tenim clar que això és el que volem, és necessari que ens posem mans a l’obra i que Ajuntament i comerciants treballen en la línia de convertir la zona comercial local en una xarxa de carrers per on done gust passejar, bonica i amb una estètica no basada en experiments com el de la Glorieta, sinó en l’estilisme novelder per excel·lència: el modernisme. I torne a repetir per acabar: el carrer Major és bon exemple a partir del qual començar a treballar.

Publicat al Butlletí d'Informació Municipal de Novelda del mes de gener

1 comentari:

Anònim ha dit...

Potser algunes voltes els somnis es tornen realitat.

http://www.noveldanoticias.es/?p=778

Bon article!