dimecres, 6 de març del 2013

Contra l'antichavisme de consigna fàcil

Avui són molts els que parlen de Chávez sense tenir ni idea però s'atreveixen a donar mostres d'alegria per la seua mort. Segurament en tots els centres de treball us heu trobat amb aquesta situació. Jo me n'he trobat al meu institut i per això he enviat aquest mail ara mateix a tot el claustre. Us el deixe per si el voleu fer servir:

Hola a tots i totes, vos envie aquest mail perquè després de pensar-hi una estona si fer-ho o no he cregut que era convenient. Durant tot el dia s’ha parlat sobre la mort del president de Veneçuela Hugo Chávez. Les portades dels diaris que teníem a la sala de profes era un exemple clar que seria el tema del dia. Em sembla, però, pels comentaris que he escoltat per la sala de profes que la gent no acaba de saber del tot ben bé qui ha estat Chávez i que ha significat, i en certa manera significa, per al poble vençolà i de la resta de sudamèrica. Això, però és normal tenint en compte el bombardeig de notícies negatives i frívoles que ens arriben sobre el que està passant allà. La imatge que ens han donat els mitjans de comunicació oficials és molt clara: un dictador, un dolent dels més dolents, entre d’altres ximpleries i mentides que només s’entenen quan veus qui paga amb els seus diners els diaris i els mitjans en general. Només una dada: avui els més feliços de tots són personatges com Aznar, Esperanza Aguirre, mitjans com Intereconomía o fundacions com la FAES, la qual cosa ens hauria de fer pensar si realment Chávez era tan dolent com ens volen fer creure. Us passe uns quants enllaços que crec que poden ser del vostre interès per a que us pugueu fer una idea de qui era Chávez i sobretot de què és la revolució bolivariana, més enllà de les falsetats o les tergiversacions interessades dels mitjans.

Una anàlisi molt breu i fàcil de llegir i entendre sobre com ha avançat i canviar per a bé Veneçuela des de l’arribada de Chávez al poder:

http://www.media.cat/2013/03/06/el-llegat-de-chavez-en-deu-xifres/

Conferència de l’escriptor uruguaià Eduardo Galeano on parla sobre qui és Chávez a partir del minut 6: 

http://www.youtube.com/watch?v=9I0WZFi99jw

Article del periodista valencià David Segarra (és amic meu i tinc molt clar que mai de la vida m’enganyaria amb el que diu) que viu a Veneçuela des de fa deu anys: 

http://www.vilaweb.cat/opinio_contundent/4091824/david-segarra-somnis-chavez-nostres-somnis.html

Documental “La Revolución no será retransmitida”. És molt interessant però cal tenir una horeta per veure’l. És del principi de l’arribada de Chávez al poder i el més interessant és veure que és el que està fent realment i com Aznar i d’altres personatges van organitzar un cop d’estat militar per enderrocar el govern:

http://www.youtube.com/watch?v=PL8jcYYmRMo

Anàlisi molt interessant del politòleg madrileny Iñigo Errejón que fa temps que estudia les revolucions que s’estan donant a Amèrica Llatina:

http://www.publico.es/internacional/451711/yo-soy-chavez-o-por-que-esta-vez-tampoco-se-va-del-todo

Una anàlisi molt interessant que compara l’Estat espanyol i Veneçuela. Ho fa d’una manera que ens hauria de fer reflexionar sobre si realment tenim alguna capacitat moral de criticar Chávez si tenim en compte la vergonya de país on vivim:

http://www.eldiario.es/zonacritica/historia-absolvera-hugo_chavez_6_107849242.html

Vull acabar amb les paraules de dues persones que, segurament, per molts de vosaltres són persones referents en el món del cinema: Oliver Stone i Sean Penn. Crec que ho dieuen tot:

"Ploro per la mort d'un gran heroi de la majoria del seu poble i d'aquells que lluiten per trobar el seu lloc en el món arreu del planeta. Odiat per les classes benestants, Hugo Chávez viurà per sempre en la història"
Oliver Stone

"Avui, la gent dels Estats Units ha perdut un amic que mai va saber que tenia. I els pobres d'arreu del món han perdut un líder. Jo he perdut un amic. Els meus pensaments són amb la família del President Chávez i la gent de Veneçuela". Sean Penn