dilluns, 13 d’abril del 2009

Jornades republicanes en Novelda: reflexions i perplexitats


El regidor de joventut de l’Ajuntament de Novelda, Salvador Martínez, va presentar el passat 9 d’abril les I Jornades Republicanes de Novelda. Done per suposat que el fet de numerar-les vol dir que no seran les últimes. La notícia, des del punt de vista d’una persona que estima la llibertat i a qui li apassiona la història, és motiu d’alegria. Per tant, en primer lloc vull donar la meua enhorabona tant a la regidoria com al Consell de Joventut per la iniciativa. Les jornades, a més, no es queden sols en l’anàlisi de la II República espanyola sinó que, sembla ser a primer cop d’ull del programa, intenten analitzar els valors republicans i la viabilitat de la República com a sistema polític en ple segle XXI. De fet, el que és inviable per a una societat que es vol dir democràtica és seguir mantenint com a cap de l’estat a un personatge que no ha triat ningú per sufragi universal sinó per la voluntat d’un dictador colpista.

Analitzant una mica més profundament el contingut de les jornades, trobe molt encertat donar veu als investigadors locals. Aquesta ha de ser la feina d’un ajuntament que vol promocionar el seu poble, que potencia els seus valors locals. Ara bé, des la meua humil opinió, crec que hauria estat bé introduir en el programa alguna referència en forma de conferència sobre les particulatirats del País Valencià durant la II República espanyola. Recordem que aquest període és el moment en què comencen a aparèixer al nostre país els primers moviments de caire nacionalista, ja no sols regionalista, que promouen la redacció del que havia de ser el primer estatut d’autonomia valencià en consonància amb el el model que s’havia aprovat l’any 1931 per al Principat de Catalunya.

En l’apartat més polític i actual de les jornades done per suposat que el ponent Juan Iglesia Gutiérrez, encarregat de parlar sobre el model republicà com a alternativa a la monarquia actual, comentarà les diferents propostes republicanes existents. Si no ho fa ell, supose que ho farà part del públic assistent. Seria un error donar la imatge que l’únic republicanisme possible és a partir del marc estatal espanyol. De propostes republicanes hi ha diverses: República ibèrica, República espanyola, República dels Països Catalans,
República catalana dins del marc espanyol, República valenciana dins del marc espanyol, República valenciana dins el marc català, etc... Siga com siga, el que està clar és que en ple segle XXI és una clara falta de democràcia la presència d’un rei com a cap de l’estat.

Perplexitats

No voldria acabar aquest article sense mostrar com de perplex m’he quedat després de veure, o millor dit llegir, les reaccions d’alguns internautes noveldencs davant la realització d’aquestes jornades. Evidentment que era d’esperar, però no per això m’ha de deixar de sorprendre. La violència verbal dels sectors més dretans, espanyolistes i conservadors és digna d’enmarcar per a ser exposada en un museu dels horrors. Fins i tot, alguns d’aquests personatges pro-monàrquics d’atreveix a amenaçar a un dels participants del fòrum en anar a denunciar-lo al jutjat per “injúries al rei” davant les opinions que aquest exposa –opinions, per altra banda, contrastades i que han estat publicades en diferents formats, tant digitals com de paper.

No veure que actualment la monarquia és una institució anacrònica i nefasta per al desenvolupament democràtic de qualsevol societat és estar realment cec. Una ceguera, per altra banda, provocada per la desinformació que els mitjans de comunicació han promogut respecte a la figura del rei des dels anomenats Pactes de la Moncloa. El rei Juan Carlos I, l’intocable i no responsable dels seus actes, ha estat blindat totalment. Fins i tot és delicte cremar una fotocòpia amb la seua cara!!! Al senyor Juan Carlos I només li falta poder exercir l’anomenat “dret de pernada”. Un dret, que per cert, li hauríem de preguntar al domador de lleons Angel Cristo si té clar que mai va ser exercit contra la seua condició de súbdit.

En definitiva, felicitats per la iniciativa del regidor i del Consell de la Joventut. Esperem que no siguen les últimes jornades que es fan sobre aquest tema perquè propostes com aquestes mostren que a Novelda encara queda vida intel·ligent, gent que lluita per un món millor i per una societat realment justa.