dijous, 18 de setembre del 2008

La poca memòria de Garzón


Sembla ser que el jutge estrella de l’Audiencia Nacional espanyola Baltasar Garzón ha tingut una mena de revelació divina –o històrica. El passat mes d’agost va visitar en el colombià municipi d’Apartado una fossa comú plena d’assassinats pels paramilitars d’aquest país. Garzón va ser convidat pel fiscal general de Colòmbia Mario Iguarán. El més fàcil ara seria dir aquella frase de “Déu els cria i ells...”. Anem per parts perquè el tema dóna per a uns quants comentaris. En primer lloc, Garzón no descobreix res de nou, simplement s’intenta apropiar d’una denúncia que ja fa temps que encapçala la societat civil en diferents territoris de l’estat i, com ja ens té més que acostumats, aprofitant-se de la seua tirada mediàtica, es torna a erigir com a gran defensor dels drets humans. No farem un repàs exhaustiu de la història del super jutge. Només, però, recordarem que l’any 2003, el personatge en qüestió va ser condemnat públicament pel Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg, per no haver investigat diferents casos de tortures produïts l’any 1992 en el marc d’una operació política orquestrada per ell contra l’esquerra independentista catalana. Tot i així, encara continua exercint la seua feina amb tota impunitat com si res anara amb ell.



En tot aquest tema també hem de recordar que l’Audiencia Nacional de la qual és jutge Baltasar Garzón és la institució hereva del franquista Tribunal de Orden Público. I això cal recordar-ho perquè, si realment ens interessa fer un exercici de memòria històrica, hem de tenir totes les dades possibles per a poder entendre la situació real del nou circ mediàtic garzonià. Les famílies de moltes víctimes, entre les quals hi ha la del poeta andalús Federico García Lorca, han vist amb el gest de Garzón l’última oportunitat per poder recuperar els cossos dels seus i donar-los definitivament l’homenatge merescut. El problema és que la persona que vol tirar el tema avant és un jutge que tanca diaris i revistes per motius polítics, que ampara la tortura legalitzada per la Llei Antiterrorista en les seues operacions polítiques i que a més ha estat condemnat per això mateix. Així és com volem restaurar la memòria dels antifeixistes desapareguts, assassinats i enterrats en fosses comuns? Em sembla, sincerament, que no és la millor manera.

Sobre el concepte de Memòria Històrica s’ha escrit molt en els darrers anys, sobretot arran de la vergonyant llei que el govern espanyol de Zapatero va aprovar en l’anterior legislatura. Dic vergonyant perquè, realment, no arriba a assolir uns mínims de dignitat i justícia per a les víctimes de la dictadura franquista. La llei és tan tova que no és capaç ni d’anul·lar el judici militar que els feixistes van realitzar per condemnar a mort al president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys. Tenint en compte aquesta darrera dada: quin tipus de memòria històrica vol realment la socialdemocràcia espanyola? El pacte de silenci que es va signar en l’anomenada Transició encara pesa sobre nosaltres com una llosa, com les tones de terra i pedres que a dia d’avui suporten gairebé 70 anys després les víctimes del feixisme espanyol. Crec que un exercici de memòria que hauríem de fer totes i tots és el de, precisament, analitzar aquella dècada dels setanta i veure realment per què l’any 2008 la situació encara és la que és.

El concepte que l’historiador francès Pierre Nora va desenvolupar té com a missió fer visibles tots aquells col·lectius que han estat amagats i marginats per la història oficial. En aquesta línia, l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha jugat un paper important en el debat historiogràfic dels darrers anys, especialment amb l’aprofundiment i qüestionament del tracte que a dia d’avui encara reben les víctimes del colp d’estat del 1936. Crec que és de vital importància que aquest tipus d’associacions continuen amb la seua tasca. També crec, però, que no s’haurien de deixar enlluernar per personatges com Garzón. Companyies així és el que pot acabar amb la seua lloable tasca.


Publicat al setmanari La Directa 106

diumenge, 14 de setembre del 2008

Un altre 11 de setembre

Hem tornat a passar una altra diada nacional. L'11 de setembre d'enguany, però, ha estat marcat per la reivindicació d'un sìmbol que complia anys: la senyera estelada. Molts ajuntaments dels Països Catalans han decidit penjar-la com a mostra de reivindicació sobirana, històrica i de reconeixement cap a uns valors i una idea concreta de país. El dimarts passat, l'Ajuntament de Girona aprovava amb els vots de CiU, ERC i IC seguir el mateix procediment. Malgrat tot, la moció que van presentar Esquerra i Convergència tenia trampa: no especificava el lloc on s'havia de penjar l'estelada. La CUP, tot i així, ens vam alegrar de la seua aprovació. A l'endemà ens assabentàvem que la prepotència del PSC i la covardia d'ERC i CiU decidien penjar l'estelada en un lloc diferent de l'Ajuntament: la Plaça Catalunya. Precisament, el lloc amb més estelades per metre quadrat el dia 11 de setembre. Vergonya i indignació.

Tot i així, l'Esquerra Independentista gironina vam decidir que aquesta actitud no es podia tolerar de cap de les maneres. Per això, en una acció que ningú esperava fins el moment en què es va realitzar, militants de Maulets i la CUP es van enfilar cap a la balconada de l'Ajuntament per fer el que els buròcrates que el governen havien d'haver fet: penjar l'estelada on es mereix. La Plaça del Vi es va convertir en un clam. Aplaudiments, crits d'"independència" i estelades al vent van acabar de guarnir l'acció reivindicativa. Una situació que hauria de fer reflexionar als senyors d'Esquerra i CiU.

La resta de la jornada va anar com era previsible: millor que mai. L'11 de setembre gironí s'està convertint en un autèntic referent per a molta gent de les comarques nordorientals, però també d'altres indrets del país. L'acte polític d'enguany va ser emotiu pel record de dues persones que l'Esquerra Independentista sempre tindrem presents: Lluís Maria Xirinachs i en Tià Salellas. Els parlaments polítics, especialment el de l'organització juvenil Maulets així ho van expressar. Un acte polític que va voler donar veu a la Plataforma en Defensa de la Devesa, a l'organització Izquierda Castellana i als companys i companyes represaliades per la crema de fotos del rei Borbó. Un acte polític que va tenir en el parlament de Maulets una perfecta declaració de principis i propostes, expressades amb la contundència que representa al jovent del nostre moviment i amb una posada en escena impecable. Després dels joves va arribar el torn de la CUP. Aquest any el parlament el va realitzar la Montse Vinyets, regidora de Sant Celoni, que va expressar perfectament el projecte polític de la CUP i les intencions i propostes de construcció nacional que la Candidatura d'Unitat Popular té: construir uns Països Catalans lliures des de la base.

Un cop acabat l'acte va començar la tradicional manifestació pels carrers de Girona. Aquest any s'han manifestat entre 2500 i 3000 persones. Tot i així, la policia municipal gironina ha intentat altre cop enganyar a la ciència matemàtica: 1000 deien. Supose que el nivell de coneixements matemàtics exigits per a entrar en el cos municipal no són gaire elevats. Així, encapçalats per una gran senyera estelada i amb una pancarta amb el lema de la diada "Continuem avançant cap a la República dels Països Catalans", els milers de persones assistents realitzàvem el recorregut de cada any. L'únic fet destacable de la marxa podríem dir que ha estat la crema d'una falla que representava l'arribada del TAV i la MAT on es podien veure les cares de diferents personatges nefastos per als interessos d'aquest país nostre.

En definitiva, un altre onze més. Una altra diada que demostra que a comarques nordorientals i a Girona en particular, la proposta rupturista de l'Esquerra Independentista va arrelant en la societat. La CUP cada cop més s'està convertint en el referent que molta gent buscava i necessitava. Treballant així, des de la base, tenint en compte a tothom i respectant la diversitat d'opinions existents en el gran arc de l'independentisme i els moviments socials catalans, estic més que segur que aconseguirem els nostres objectius: la independència i el socialisme als Països Catalans.